Ілюзія комфорту

Днями всеукраїнський тижневик «Фокус» оприлюднив рейтинг найкомфортніших міст України, в якому Чернівці посіли перше місце. Це мимоволі змушує задуматись: чи заслуговує наше місто на таку високу оцінку і чи справді жити в ньому — комфортно?
 


  «Унікальна архітектура, доброзичлива атмосфера, чистота і безпека вулиць дозволили Чернівцям стати найкомфортнішим містом України, — вказує видання. — При порівняно невеликому населенні — 250 тисяч осіб — в Чернівцях достатньо шкіл, парків, супермаркетів і місць в лікарнях, а також є міжнародний аеропорт і вокзал».
 
  — Такі досягнення — заслуга всіх чернівчан, які дбають про своє місто, — коментує секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин, — а для міської влади рейтинг вказує на те, що напрямок, в якому ми рухаємося — правильний. І ми будемо дотримуватися обраного курсу. Наше місто проводить політику гостинності і відкритості, ми дбаємо про те, щоб кожен гість залишився задоволеним і хотів знову сюди повернутися, адже Чернівці — це не тільки перлина архітектури, а й комфортне, безпечне та приємне місце для життя.
 
Автори рейтингу брали до уваги такі показники: населення, середня освіта, дошкільне виховання, житлово-комунальні послуги, медичні умови, торгова та спортивна інфраструктура, ресторани, парки, дороги, громадський транспорт і міжміське транспортне сполучення. Цікаво, що Чернівці не отримали максимального балу з жодного критерію оцінювання, але це не завадило нашому місту очолити загальну таблицю.
 

 
Проаналізуємо кожен критерій детальніше.
 
Населення
За даними чернівецької міськради, сьогодні в Чернівцях проживає 256 тисяч людей.
 
Середня освіта (41 бал із 50)
Індекс вивели на підставі співвідношення кількості загальноосвітніх закладів і числа учнів у них. Що нижче «завантаження» кожної зі шкіл, то вищий бал вона отримувала.  У Чернівцях працюють 54 школи, в яких у сезоні 2011/2012 рр. навчалося 22 560 учнів. Це досить непоганий показник (в середньому 417 дітей на школу).
 
Дошкільне виховання (25 балів із 50)
Тут звертали увагу на співвідношення кількості дитячих садків у місті з числом дошкільнят у них. Що менше дітей у середньому в одному садку, то вищий бал він отримав. У 55 дитсадках нашого міста минулого сезону бігало 9860 дітей (в середньому — 179 малят на дитсадок).
 
Потрібно додати, що комфортність навчання залежить не так від завантаженості навчальних закладів, як від самих умов — якості приміщень, компетентності фахівців тощо. Це стосується і попереднього критерію. Укладачі рейтингу вибрали не ті орієнтири. Крім того, в око впадають суттєві пробіли. Де, наприклад, критерій вищої освіти? Де критерій зручності та забезпеченості праці?
 
Житлово-комунальні послуги (5 балів із 10)
Індекс вивели на підставі даних про питому вагу житлових площ, обладнаних водопроводом, каналізацією, центральним опаленням, газом і гарячим водопостачанням. Більш високі бали отримали міста з найбільшим проникненням послуг. За цим показником Чернівці теж передніх не пасуть. За даними Асоціації міст України, наше місто на 73,7 % забезпечене водопроводом, на стільки ж каналізацією, на 70,2% центральним опаленням, на 97,7% газом і на 65,5% — гарячою водою.
 
Ситуація невтішна. Багатьом мешканцям доводиться користуватися котлами і бойлерами, сплачуючи при цьому немалі суми за послуги. Вода в нас не найкращої якості. Як зауважив один чернівчанин, якість нашої питної води не дозволяє назвати її питною.
 
Медичні умови (47 балів із 50)
Відображає рівень забезпечення стаціонарною медичною допомогою; індекс виведений на підставі співвідношення ліжко-місць в лікувальних установах і кількості населення. В Чернівцях передбачено 4350 ліжко-місць, але зараз існує тенденція до їх скорочення.
 
Чи комфортно пацієнтам, чи задоволені вони умовами — цього ніхто не враховував. Стан більшості приміщень не можна назвати задовільним. Хворі знемагають влітку від задушливої спеки (кондиціонери — велика рідкість), палати переповнені, та й обслуговування не на вищому рівні. Перебувати на стаціонарі в наших медичних закладах — справжня мука.
 
Торгова інфраструктура (34 бали за супермаркети, 32 бали за ТРЦ — з 50)
Індекс отриманий на підставі відношення кількості супермаркетів і ТРЦ до чисельності населення. У Чернівцях це відношення вже 5 років поспіль одне із найвищих в Україні. Чого-чого, а супермаркетів нам вистачає, чого не скажеш про заводи. В місті нараховуємо 15 супермаркетів і 3 торговельно-розважальні центри.
 
Ресторани  (37 балів із 50)
Індекс розрахований через відношення кількості ресторанів і кафе до кількості населення. Таких об'єктів у нашому місті теж вдосталь — 248.
 
Спортивна інфраструктура (21 бал із 50)
Включає відношення числа спортивних комплексів до кількості населення. З усіх показників Чернівці тут отримали найнижчий бал. В нашому місті лише 7 спорткомплексів, немає повноцінного басейна. Цю галузь необхідно розвивати.
 
Парки (39 балів із 50)
Включає площу паркових зон відносно кількості населення. У Чернівцях розміщено 6 парків загальною площею 218,2 га.   Дороги (39 балів із 50) Відображає площу капітально відремонтованого за 2011 р. дорожнього полотна. За минулий рік було відремонтовано 67 900 кв. метрів наших мереж.
 
Співробітники «Фокуса»  знову вибрали неправильний підхід. Коректніше було б підрахувати, скільки доріг не відремонтовано і потребують капремонту (а таких у Чернівцях, мабуть, більше, ніж у будь-якому іншому обласному центрі). Чернівецькі дороги — окрема тема, про них можна говорити вічно. Але — марно.
 
Громадський транспорт (36 балів із 50)
Індекс виведений на підставі кількості маршрутів громадського транспорту. Їх у Чернівцях 57 (включно з тролейбусами). Та про комфортність тут нема мови. Транспорт часто їде переповнений і з запізненням. Машини старі й хирляві, у салонах брудно і задушливо, ставлення водіїв та кондукторів не завжди, м'яко кажучи, толерантне. На зупинках здебільшого відсутні покажчики маршрутів, а деколи й елементарні зручності (лавка, дах, смітник).
 
Міжміське транспортне сполучення (15 балів із 15)
Цей критерій відображає наявність діючих аеропортів та вокзалів. Враховуючи те, що в Україні на залізничний транспорт припадає більша кількість пасажирських перевезень, наявність вокзалу принесло місту 10 балів; аеропорту — 5 балів.
 
Наявність знову ж таки не гарантує комфорту. Окрім того, автори забули чомусь про автовокзал: хіба він не забезпечує міжміське транспортне сполучення?
 
 
З усього видно, що рейтинг доволі ефемерний і не зовсім відповідає дійсності, оскільки автори застосовували не ті підходи і не враховували думку самих мешканців. Можна безмежно любуватися красою старовинної архітектури нашого міста, але  пишатися комфортом нам, напевно, ще зарано. Якщо в сусідів гірше, то це не означає, що нам уже нема до чого прагнути.
 

 
До теми:
Чернівці вже вдруге очолило рейтинг найкомфортніших міст України. Вперше це сталося у 2008 році. Минулого року місто скотилося аж на 13 сходинку. І хоча з того часу суттєвих зрушень не відбулося, неймовірним дивом ми знову опинилися в лідерах. Причину цього потрібно шукати, найвірогідніше, в кулуарах.
 
До теми:
Перед цим журнал «Фокус» склав рейтинг найкультурніших міст України, в якому перемогла Ялта. Чернівці посіли 5 позицію.
 
 
НАЙКОМФОРТНІШІ МІСТА УКРАЇНИ:
(за версією журналу «Фокус» від 19 липня 2012 року)
 
1. Чернівці (371 бал)
2. Київ (361 бал)
3. Ялта (360 балів)
4. Харків (347 балів)
5. Донецьк (345 балів)
6. Херсон (340 балів)
7. Дніпропетровськ (315 балів)
8. Трускавець (311 балів)
9. Івано-Франківськ (298 балів)
10. Ужгород (282 бали)
11. Львів (277 балів)
12. Мукачево (266 балів)
13. Рівне (265 балів)
14. Славутич (258 балів)
15. Севастополь (256 балів)
16. Ладижин (249 балів)
17. Керч (239 балів)
18. Одеса (236 балів)
19. Кривий Ріг (235 балів)
20. Євпаторія (228 балів)


Микола ГУЦУЛЯК
 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте