Таксист, клієнт, держава: сумні колізії

—          Скажіть, будь ласка, як часто ви їздите на таксі?     
—          Коли гроші є, то їду.
—          А часто гроші бувають?                                   
—          Дуже! Раз на три місяці...

           (з розмови із перехожим)                                         
 
Таксисти: хто вони? Доведені до відчаю міські рибалки, котрі «вудять» по семеро на одному клаптику безрибного узбіччя, чи, може, запеклі аматори вуличних автомандрівок, яким їх робота — не спосіб заробити гроші, а розвага? Кому довіряємо власне життя, сідаючи у транспорт із шашкою?




 
За неофіційними даними, в Чернівцях є понад 3000 таксистів (разом із т. зв. «кукурудзниками»). Найпопулярніші служби — «Євротранс», «Браво», «Браво-Захід» та «Чернівці» (всього служб до 30). Вибіркове соцопитування мешканців міста показало, що люди загалом задоволені сервісом, але все ж таки певні проблеми є.
 
 
Розповідає студентка 3 курсу ЧНУ Оксана:
Послугами таксі користуюся часто. Найшвидша служба — «Євротранс», чекаю зазвичай 4-5 хв. Вона найзручніша, машини непогані приїжджають, це для мене теж важливо. Буває, що не встигаю, і мушу брати «кукурудзників», які здирають удвічі більше. Зате вони привітніші, їм можна вилити душу, а от у «Євротрансі» не вітаються, злі якісь сидять. Таксисти дуже хитрі. Якось потрібно було поїхати в село до бабусі, а вони їздять через центр, у пробках стоять. Буває, лічильники ховають, ставлять якусь кофту чи книжку, щоб не було видно. Це вони тягнуться до «кукурудзників». Їдуть часто не за лічильником, особливо коли без виклику. Хотіла би, щоб було чистіше, щоб машини мали презентабельніший вигляд, а водії щоб були ввічливіші. Ну і, звісно, щоб було трохи дешевше, але це, мабуть, не залежить від самих таксистів.
 

Багато чернівчан скаржаться на чистоту салонів, на те, що водії курять, матюкаються по телефону, вмикають гучну музику. Автомобілі часто забувають, коли їх востаннє мили. Усе це непоодинокі випадки. Значна частина таксистів виглядають неохайно, а особливо ті, котрі сплять в машинах. Ніжний аромат поту подобається небагатьом клієнтам. Переважна більшість працівників служб таксі накручують лічильники.
 
Справді, таксисти люди винахідливі. А як тоді заробити на хліб без цієї якості? Водіїв держава ставить в умови, що вже самі передбачають різноманітні махінації: інакше працювати в службі таксі буде лише розвагою. Ціни на пальне і запчастини залишають бажати кращого. Незначний ремонт коштує таксистові місячного заробітку, а стан доріг просто жахливий. Крім того, за будь-яке найменше порушення накладають шалені штрафи.
 
Різко, але правдиво висловився щодо цього 32-річний слюсар Ярослав:
Як на мене, кожен клієнт повинен відчувати порядність водія. Колись теж працював у таксі, але покинув через те, що ДАІ повністю знищує домашній кошик, заробити нічого неможливо. А дороги в Чернівцях викликають враження, що держава ніяк не може визначитися, чи народ — лохи, чи нормальні люди.
 
Ось такі сумні колізії маємо між таксистами, клієнтами і державою. А дороги в нашому місті дійсно одні з найгірших в Україні. В людей просто не вистачає слів: яма на ямі, джипи розбивають днища об підняті люки, численні ДТП трапляються саме внаслідок недбалості дорожніх служб. Окрема тема — поливання доріг. Опитані таксисти нічого не мають проти, але висловлюють побажання, щоб це робили частіше і раніше, коли на вулицях ще мало транспорту, а не в «годину пік».
 

 
Скільки їду вулицею Головною, -розповідає приватний таксист Ярослав, — а не бачив, щоб поливали дорогу. Той «ЗІЛ» покрутиться трохи навколо облдержадміністрації, пообляпує болотом машини і зникне. А хотілося б, щоб поливали усі дороги, а не тільки ті, що видні з вікон «Будинку із левами». Ця показуха нікому непотрібна.
 
Жахлива ситуація склалася на чернівецькому автовокзалі. Не створено жодних умов для таксистів. Стоянки нема, зате знаків про заборону вдосталь. Як наслідок — затори і штрафи.
 
Знаки навмисно кладуть не для того, щоб їх дотримувалися, -зауважує Сергій зі служби «Шансон», -а для того, щоб їх порушували, аби більше штрафів водіям виписати. Одні збитки.
 
Досить багато серед таксистів пенсіонерів. У Європі пенсіонери відпочивають, а в нас мусять працювати, нема вибору. А може і серце схопити, інсульт статися за кермом...
 
Таксисти по-різному ставляться до своєї роботи. Більшість нарікає, але не бачить себе деінде, адже з кожним роком роботу знайти все важче, а після сорока — взагалі неможливо, не допомагає і вища освіта. «Я бажаю кожному молодому чоловікові, щоб він не став таксистом», — виніс вирок своїй професії працівник служби «Євротранс». Але деяким людям не бракує життєрадісності та оптимізму.
 
 

Таксую вже 26 років, -зазначає Василь зі служби «Браво-Захід», -але це для мене більше хобі, основна моя робота інша. Завжди нові знайомства, спілкування: цікаво. Службою повністю задоволений, начальство хороше, проблем нема. Головне — виконувати вимоги (чиста машина, охайність, ввічливість). Таксист потребує грамотності, запасу слів, знання психології, вмілого підходу до людей. Якби моя воля, то в таксі працювали б люди винятково з вищою освітою.
 
Тарифи у всіх службах майже однакові, вдень по місту — близько 3 грн. км. Але потрібно враховувати, що на кожному світлофорі додається в середньому ще одна гривня. Трапляється, що таксисти вимагають оплати і за багаж. Мінімальна ціна перевезення складає 8 грн. Вибір тієї чи іншої служби залежить від індивідуальних уподобань та інтересів клієнта.
 
Микола ГУЦУЛЯК
 

1 коментар

Ольга Фролова
Поки держава не створить умов для легальних таксистів,і не прибере з вулиць тих, хто не маючи жодних документів і дозволів «працює», до тих пір свавілля не зупинити. До тих пір цінові межі будуть коливатись, залежно від уподобань керівників служб таксі.
Кілька років працювала у сфері пасажирських перевезень, чудово знаю яким чином ІДС ( як посередник між пасажиром і водієм ) здатна створити неможливі умови для нормального і комфортного обслуговування пасажирів. Починаючи з того, що на роботу диспетчера беруть аби кого, без огляду на всіляку профпридатність, культуру мовлення, поведінки, знання міста і розуміння потреб телефонуючих.
Чим меньший рівень доходу у громадян, тим менше у них можливості користуватись таксі. Отже і ті, хто таксує, аби прогодувати свою сім'ю, також мусять виживати. Одразу скажу: так, у таксі майже 60% водіїв це:
1) Ті, хто думає, що тут потрібна лише лопата гроші загрібати ( дуже швидко розчаровуються)
2) ті, хто бажає розваг ( вони працюють у нічний час і майже ніколи не беруть замовлення, крім барів, ресторанів, нічних клубів)
3) молодь до 21 року ( мама- тато подарували машину, аби дитятко мало чим зайнятись і не пиячило. На практиці ІДС має найбільше проблем з такими «водіями» — вони не знають міста, не мають культури поведінки, порушують правила дорожнього руху)
4) пенсіонери, котрим сумно сидіти вдома. ( Дуже часто вони створюють додаткові проблеми роботі ІДС і колег, з причини «недочув», «недозрозумів», і т. п. Дуже часто багато не працюють: «виїхав заробити собі на пляшку пива і ковбасу, і онукам на школадку (с)»)
Отже залишається відсотків 40 тих, хто справді здатен серйозно працювати. З цих 40% менше, ніж 0,5% легальні таксисти. Тобто ті, хто має таксометр, є приватним підприємцем, отримав патент, свідоцтво, платить усі податки і відрахування у ПФ. Решта, це ті, хто кладе наші з вами гроші у свою кишеню. Можна зрозуміти небажання легалізуватися. Для прикладу, мій чоловік, уже 5 років є легальним таксистом. Кожен квартал потрібно заплатити майже 1000 тис. гривень у ПФ, 300 грн. у податкову, ще майже 1000 грн. коштує страхування. І це при тому, що у нормальний день він може заробити від 100 до 150 грн. від ранку до вечора. Додайте бензин, амортизацію, техогляд ( таксі повинні його проходити), плату за ефір ( 300грн. ) і решту дрібних, але необхідних витрат.
Але, кого це цікавить? У людей виробився стереотип: таксист? оо… гроші з людей дере, розкошує,, наживається на нас…
Наживаються на нас нелегали і приватні перевізники. Аби вас не дурили є кілька простих порад:
1) викликайте машину тільки через ІДС. Тільки у такому випадку ви зможете довести вину водія, якщо він вас обрахував, був нечемним і т. п. Ніколи не беріть машину «з бордюра», навіть якщо у неї на даху «гребінець» фірми- перевізника.
2) Не сідайте в машину, котра прийшла за викликом, але у неї немає лайтбокса на даху, або наліпок на дверцятах машини у вигляді «шахових клітинок», або логотипу фірми.
3)Намагайтесь не користуватися машинами, у котрих відсутній таксометр. Ваше право просити диспетчера, щоб у авто був встановлений цей пристрій.
4) За наявності таксометра уважно спостерігайте який режим світиться на табло пристрою. Водій повинен його увімкнути тільки з моменту посадки пасажирів у авто, або якщо пасажирів тривалий час немає, то після 5 хвилин очікування, включається режим «простій», котрий рахує простій залежно від тарифу конкретної служби.
5) Уважно дивіться ЩО саме показує табло таксометра. Зазвичай, на момент посадки пассажира, на табло повинна бути лише ціна «за посадку» ( у нашому місті вона складає 12 грн. ) Від цієї цифри і повинен починатися відлік.
6) Якщо ви помітили, що водій неадекватний, є ознаки алкогольного чи наркотичного сп'яніння, водій перевищує швидкість, не реагує на прохання пасажирів, не соромтеся вигадати причину зупинки ( «ой, мені треба саме у цей магазин, зупиніть будь- ласка», або «боже, я забула вимкнути газ на плиті вдома»… будь що)розрахуйтеся за відстань, яку ви проїхали, і одразу телефонуйте у службу, де ви замовили авто.
7) Якщо ви сіли у авто, і помітили, що у салоні сміття, тютюновий дим, сидіння дуже брудні, ваше право вимагати від диспетчера нову машину.
Дуже часто перше враження справляє саме диспетчер. Отож, якщо вам не сподобалось як з вами розмовляють при прийомі заказу, не вагайтесь — телефонуйте у іншу службу. За свої кошти ви маєте право на якісне обслуговування. Будьмо чемні один з одним!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте