Невеселі каруселі

Атракціони в Центральному парку ім. Т. Шевченка мене особисто не приваблюють. І справа тут не в рівні адреналіну, а в іншому. Поміркуємо, чи справді наші атракціони є атракціонами у повному розумінні цього слова і чи безпечно довіряти своє життя залізному монстру.
 

Безпека
Прикро констатувати, але більшість каруселей вже застарілі і верещать, як недорізані свині, особливо «Веселі гірки». Сидіння облуплені або подерті, кріплення та паси безпеки теж не мають естетичного вигляду. Вже сам зовнішній вигляд техніки насторожує непровінційного відвідувача, викликає підозру щодо справності і правомірності експлуатації.
 
— Люди можуть спокійно відпочивати, адже ремонтні роботи здійснюються постійно, — повідомив директор парку Юрій Венгринюк, — Можу запевнити, що ми робимо усе на 100 відсотків, щоби відвідувачі не хвилювалися за свою безпеку. Щодня перед початком зміни інженерно-технічний персонал (слюсарі, провідний механік) перевіряє технічний стан кожного атракціону. Відвідувачі можуть не хвилюватися, що у парку запустять несправну техніку.
 
Та, незважаючи на різні перевірки, люди продовжують гинути і травмуватися. З 2005 року в Україні на атракціонах загинуло 7 людей, 23 травмувалось. В Чернівцях, на благо, щоранку проводять технічний огляд, як того й вимагає законодавство, і нещасних випадків за останніх кілька років не зафіксовано. Але не все так гладко. 3 місяці тому Держгірпромнагляд провів перевірку і виявив порушення в роботі операторів на гірках «Орбіта» і «Говерла».


Ціни
Відвідувачі скаржаться не так на безпеку, як на ціни. Три хвилини адреналіну коштують в середньому 15 грн. На «Говерлі» ж, аби двічі проїхатися, потрібно заплатити 30 грн. Це дорого як для сімейного відпочинку. Дітям хочеться прокататись на всіх каруселях, а батьки, щоб заспокоїти настирливих чад, влітають в копійку.
 
На думку одного з клієнтів, керівництво веде неправильну політику ціноутворення. Відсутні жодні пільги, знижки, акції. А чому б, наприклад, не ввести іншу систему оплати — не посеансову, а погодинну? Заплатив, приміром, 200 гривень — і катаєшся скільки влізе. Так і відвідувачів стане більше, і атракціони в будні не крутитимуться порожніми, а касири не будуть нудьгувати.


Проблеми
До цивілізації наші каруселі ще не доросли. Як, власне, і обслуговуючий персонал. Операторам бракує елементарної ввічливості і культури. Та й про безпеку відвідувачів вони турбуються неналежно: не консультують, не допомагають пристібнутися пасами тощо. Крім того, в них немає копій документів про дозвіл на експлуатацію, а, як відомо, кожен клієнт має право вимагати, аби оператор надав такий папірець.
 
Чому нема камер схову? Люди змушені покладатися на долю і сподіватися, що їхні речі не вкрадуть зі стільця чи огорожі. Такі незручності потрібно неодмінно якось вирішувати. Людям, що побували в «Диснейленді», просто смішно.


Де казка?
Атракціони повинні приваблювати не тільки своїми карколомними віражами, а й комплексом довколишніх розваг. Де, наприклад, «живі іграшки», казкові персонажі, які б ходили по алеях і роздавали дітям цукерки? Де вистави, ігри, танці, веселощі? Недолуге караоке не надто покращує ситуацію. В нашому парку відсутній ефект присутності, який би дозволив малюкові забути про реальність і поринути в феєричний іграшковий світ.  Відсутність потрібної атмосфери — серйозна проблема. Сучасним дітям не досить гори заліза, аби почувати себе у казці.


Що робити, коли безпека підвела?
Від нещасних випадків ніхто не застрахований. Заступник голови Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Степан Дунас розповів про те, як потрібно діяти в екстрених ситуаціях на атракціонах.
 
За його словами, у разі отримання травми можна отримати певні компенсації, якщо все буде належним чином оформлено. Аби відстояти свої права, необхідно зберегти документи, які б підтвердили, що ви користувалися цим атракціоном. Відразу ж після інциденту треба шукати свідків, які б його підтвердили. В будь-якому разі зверніться до органів місцевої влади для оформлення акту розслідування, що надасть підстави вирішувати питання матеріальних і моральних збитків.
 
Компенсація в більшості надається у вигляді грошових виплат. Там, де це потрібно, до розслідування залучаються представники Держгірпромнагляду. Якщо це випадки із смертельними наслідками, розслідування проводять органи прокуратури.
 
Микола ГУЦУЛЯК

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте