Передвиборна сліпота

Вибори вже на носі, і численні кандидати-мажоритарники продовжують затято битися за душі наших громадян, обіцяючи золоті гори та срібні ріки. Досвідчені піар-менеджери й політтехнологи невтомно вишукують все нові ресурси для висвітлення працедавця у найвигіднішому ракурсі, з обов'язковим плакатним гаслом — як за радянщини. Баталії не вщухають, а пересічна людина, на жаль, залишається інертною і несвідомою. Звісно, вибір такої середньостатистичної особи залежатиме не від раціональних міркувань, а від випадкових емоційних факторів.
 
 

І опозиція, і влада займаються виключно самопіаром або ж обливанням брудом своїх опонентів, а більшість виборців не мають жодного уявлення, що таке виборчі округи  чи, тим більше, мажоритарно-пропорційна виборча система. І тут непотрібно великої соціології. Як це не прикро, але народ був і є неграмотною атрофованою масою, якою легко керувати.
 
Аби наше з вами майбутнє знову не стало наслідком необдуманих рішень несвідомих елементів, потрібно насамперед проводити значну просвітницьку роботу. Але пояснити дохідливо бабусі, що продає молоко на роздоріжжі, суть змішаної виборчої системи, звичайно, нелегко. Та немає нічого нереального. Наші опозиціонери повинні задуматись над цим, якщо вони не хочуть програти вибори. Інакше бабуся поставить хрестик навмання, або ж навпроти кандидата, чиє прізвище видалось їй найсимпатичнішим.
 
ГОЛОС СОЦІОЛОГІЇ

За результатами соціологічних досліджень, проведених фондом «Демократичні ініціативи» і Київським міжнародним інститутом соціології, майже половина (45%) українських громадян нічого не знають про мажоритарні округи і змішану виборну систему станом на початок жовтня. Крім того, 36% опитаних також не знають жодного кандидата на своєму окрузі. Соціологи вражені результатами. Дослідження проводилося з 18 вересня по 4 жовтня у всіх регіонах України, всього було опитано 2043 респонденти. Похибка вибірки не перевищує 2,2%.
 
 ДОВІДКА
Вибори до Верховної Ради України, згідно з чинним законодавством, проводитимуть 28 жовтня 2012 року на основі Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року. Цим законом встановлено 5%-ий прохідний бар'єр і змішану мажоритарно-пропорційну систему. Вона полягає в тому, що 225 депутатів будуть обрані в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій (пропорційно до набраних ними голосів), а інші 225 - за мажоритарною системою в одномандатних округах (на основі відносної більшості індивідуально набраних кандидатами голосів).  Чернівецька область розділена на 4 одномандатні виборчі округи — з центрами у м. Чернівці (201-ий), м. Сторожинець (202-ий), м. Новоселиця (203-ій) і в м. Хотин (204-ий).
 
Микола ГУЦУЛЯК

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте