Пауль Целан: про танґо, німфоманок і суїцидальні настрої

23 листопада видатний чернівчанин, один із найталановитіших світових поетів другої половини XX століття Пауль Целан святкував би свій 92-ий день народження. З цієї нагоди небайдуже до мистецтва поезії товариство зібралося в «Literatur Cafe», що в приміщенні КМЦ «Українська книга» на площі Центральній. На традиційний вже «літературний вівторок» прийшло чимало людей. Про непересічну постать поета, цікаві деталі його життєпису і ключі до розуміння його творчості розповів чи не найбільший український «целанознавець», доктор філологічних наук Петро Рихло.        

Пауль Целан вважав, що поезія настільки високе покликання і тонка сфера, що її можна творити лише тією мовою, яка закладена в поетовій свідомості генетично, — зазначає п. Рихло. Всю правду поет може творити лише материнською мовою, іншою мовою він, по суті, обманює. Целан народився і виховався у німецькомовному середовищі, тому всі його твори, за виключенням кількох, написані німецькою мовою, незважаючи на те, що він чудово володів іншими — французькою, румунською, російською, іврит, ідиш тощо. «Німецькою мовою Целан хотів дати свою відповідь нацизмові, який цю мову спотворив. Він, власне, хотів створити її новий варіант, наново її відродити, і це, очевидно, було одним із його надзавдань», — вважає п. Рихло.
 
Цікаво, що «Фуґа смерті», всесвітньовідомий насьогодні твір, найпопулярніша поезія Целана, який зображає трагедію Голокосту — винищення нацистами євреїв в часи Другої світової війни, звався в румунському перерекладі «Танґо смерті». П. Рихло розповів про обставини, які змусили автора дати своїй поезії спочатку таку назву. У 1944 р. Целан прочитав у радянській газеті про те, як за нацизму в львівському таборі новоприбулих в'язнів-євреїв зустрічав оркестр бравурними мелодіями танґо. Це заспокоювало людей, мало великий психологічний ефект, оскільки вони думали, що там, де звучить музика, не може бути нічого лихого. Євреї йшли в газові камери як у душові кабіни і не здогадувалися, що їх чекає. Звичайно, про це вони нікому потім не могли сповістити, оскільки звідти їх виносили вже мертвих. Коли Целан про це довідався, то назвав так свій вірш. Але потім він відчув, що танґо, як аргентинський танець, дещо сентиментальний, викликає емоції награності і несправжності, а для такої серйозної теми це не дуже підходить, до того ж танґо не має нічого спільного з німецькою традицією.
 
П. Рихло провів паралелі між Целаном та однією з найвизначніших постатей німецької філософії XX ст. — Мартіном Гайдеґґером. За словами професора, вони знали і поважали одне одного. Гайдеґґер, захопившись поезією Целана, обійшов усі міські книгарні, аби там на вітринах поставили його книги. Целан ставився до Гайдеґґера з величезною повагою і розумів усю значимість його філософської концепції, але не міг пробачити йому нацистського конформізму. Коли вони зустрілися, Целан навідріз відмовився фотографуватися з колишнім вірнопідданим Гітлера. Під час другої зустрічі — в хатині Гайдеґґера — поет сподівався, що його співрозмовник визнає свою провину, промовить слова покаяння, але марно. Целан покинув хатину філософа з важким серцем, і надалі стосунки їхні були натягнутими. Очевидно, що в поезії Целана є багато елементів, що перегукуються із філософією Гайдеґґера.

За життя Целан мав немало жінок. В цьому плані родзинкою було знайомство з Кларою Ґолль — німфоманкою, яка колекціонувала знаменитих чоловіків, роблячи їх своїми коханцями (серед них був, наприклад, Р.-М. Рільке, від якого вона навіть завагітніла). Вона хотіла залучити до своєї колекції і Целана. Проблема була в тому, що вона була на 30 років старшою за нього, і, очевидно, що на цей любовний зв'язок Целан не пішов.
 
Окрім поезії, Целан мав інші захоплення. В юності він цікавився ботанікою, вивчав медицину. В дитинстві батьки намагалися навчити його грати на скрипці, але цей досвід був не дуже вдалим. Хоча він мав добрий, тонкий слух, але йому не вистачило терпіння. Цікавився також живописом — дружина була художницею.
 
Два останні роки життя поета були дуже важкими: він лікувався у психіатричній лікарні, був хворий на манію переслідування, постійно впадав у депресію, до того ж був абсолютно самотнім — навіть дружину свою залишив, оскільки хотів убезпечити її від себе (кажуть, що він якось у нападку накинувся на неї з ножем). Як відомо, Пауль Целан покінчив життя самогубством, кинувшись у річку з паризького мосту Мірабо. Суїцидальні схильності проявлялися в нього з дитинства, — вказує п. Рихло. У молодості він пробував різати вени, проткнути серце тощо. Целан був дуже вразливою натурою. Але в текстах таких настроїв не відчувається, до своїх творів поет ставився досить тверезо і раціонально.
 
«Пауль Целан — один із моїх улюблених поетів. — Зазначає модератор літературного вечора, літературознавець Інга Кейван. — Мене його багатогранна постать дуже цікавить. Шкода, що він наклав на себе руки у розквіті сил (у 50 років). Але, можливо, справжні поети і не повинні довго жити. Проживаючи дуже насичене творче життя, вони просто згорають. Мабуть, по-іншому і не може бути».
 
Микола ГУЦУЛЯК

18 коментарів

Олег Герман
Цікавий пост… Але виникає багато запитань з приводу останньої фрази.
Хто сказав, що сидіти і сплітати склади докупи — це щось насичене і призводить до «згоряння». На такі самі емоції здатна кожна людина, просто поет вміє ще й гарно їх подати. Дуже поширена думка, що доля хороших поетів не передбачає довгого земного життя. Маячня! Якщо стежити за своїм здоров«ям і ВЧИНКАМИ, то не доведеться брати за приклад Єсеніна, Лєрмонтова, Пушкіна, навіть нашого Шевченка, у яких крім усього була ще купа інших сумнівних достоїнств…
Інга Кейван
Пане Олеже, очевидно, у Вас надто обмежене уявлення про поезію і надто буквальне сприйняття сказаного. Власне, Микола подав лише уривок моїх міркувань з приводу життя поета. Я говорила про те, що поет (справжній, а не той, хто, перефразовуючи Вас, сидить і сплітає склади докупи) проживає десятки і сотні тисяч років, оскільки у таких людей надто активізована духовно-генетична пам'ять. Але навіть без цих слів, не вбачаю у процитованому Миколою «маячні». Ідеться не лише про самогубство, не лише про смерть фізичну (у цьому випадку не варто забувати про психосоматику), а й про смерть внутрішню, смерть поета в поетові, трансформацію поетичного світовідчуття в інше.
Олег Герман
Моє обмежене уявлення про поезію, тим не менш, не заважає мені розуміти, що емоційне вигоряння буває навіть у сантехніків), тому окремо виділяти «насичене творче життя» я б не став…
Вибачте, якщо якісь мої слова видались образливими!
Інга Кейван
Акцент був не на згоранні, а на своєрідності внутрішнього життя. І особисто мене Ви нічим не образили. У Вас є своя думка, з якою я в багатьох її моментах не можу погодитися. А щодо сантехніка, можу лише доповнити: і сантехнік може бути поетом. Зрештою, хіба має значення у цьому випадку професія?..
Олег Герман
Розумієте, серед поетів було багато параноїків, що перетворили свою паранойю в своєрідний культ і примусили інших повірити у своєрідність свого внутрішнього життя, мовляв, вони зовсім не такі, як прості смертні…
Інга Кейван
Я думаю, що людей на «простих» і «непростих» смертних саме поети найменше поділяють. Щодо поезії, то, звісно, велику роль відіграють і критерії хорошої поезії, які визначає для себе сама людина (безперечно, вони у всіх різні), і світогляд людини. Я тут маю на увазі, насамперед, сприймача, читача. Приміром, багато є такого, чого я в поезії не сприймаю, чи не вважаю поезією те, що нею вважає хтось інший. Погоджуюся, що часто в поезії можна побачити суцільну патологію. Та якщо ми говоримо про Целана, то попри те, що в житті він страждав на манію переслідування, його поезія не хибувала на якісь патологічні відхилення.
Олег Герман
Ви праві на всі сто, от тільки мова йшла про коротке життя поетів, яке на мою думку, навряд чи пов«язане з їх творчістю. У відповідь дізнався про те, що нічого в поезії не тямлю. Вибачте, що потурбував своїми профанськими припущеннями!
Олег Герман
Ось тому я ніколи й не хотів мати нічого спільного з людьми, які вважають, що так і повинно бути… Творчість має бути здоровою!
Інга Кейван
Ну хто ж каже, що вона повинна бути хворою?..
Олег Герман
«Але, можливо, справжні поети і не повинні довго жити. Проживаючи дуже насичене творче життя, вони просто згорають.» (с) — це, по-Вашому, результат здорової творчості?
Інга Кейван
Є творчий процес, є результат творчості. Позитивний і сильний результат дуже часто вимагає витрати чималих зусиль під час процесу. І у своїй першій відповіді Вам, я пояснила, що розумію під згоранням, смертю поета.
Олег Герман
Якщо він психічно здоровий, то «смерть поета» якось переживе…
Олег Герман
І ще одне: читайте уважніше те, що коментуєте, бо одним тільки «необмеженим уявленням» у цьому процесі не обійтися. Я не назвав маячнею те, що процитував пан Микола, а саму думку, яка так глибоко засіла в серцях багатьох із людей, тих, хто думає, ніби розуміє поезію…
Сергій Воронцов
Кстати, тема интересная. Налицо стереотип. Не очень здоровый. Я знал нескольких «сгорающих» — отвратительное зрелище. Картина распада и хаоса еще живого человека ужасна. Смотреть на это очень тяжело. В этом нет ничего творческого. Есть необычность. Есть шокирующая фиксация распада. Но это не творчество. Просто любой выход за рамки привлекает взгляды и умы. Но это не творчество, точно. Так что у вас, Олег, здоровое представление. Для полноценного творчества надо быть в форме: физической, психической, эмоциональной и т.д. Причем форме лучшей, чем у многих людей. Европа последних веков породила искусство, которое часто всего лишь экзотическая игрушка.Причем люди глупо поклоняются этому искусству, забывая, что это иногда просто болезнь, уродство. Теперь к Целану. По-моему последние годы — это болезнь. Тотальная психологическая болезнь. Там все болит. Это человек, растущий только из книг, только из интеллекта(ума), и он сходит с него. Целан забыл, что есть какие-то совершенно другие аспекты личности: воля, здоровый пофигизм и прочая… По сути, это человек, который двадцать пять лет подряд расковыривал «рану», фигурально выражаясь, и люди вокруг поощряли его. Конечно рана разболелась. И в этом не было особого смысла. «Он не мог забыть Холокост», так все вокруг твердили ему — напоминай, напоминай, мы за это тебя ценим. Нельзя поощрять человека, за то, что он умеет болеть лучше всех. Известность Целана все же, основана на его теме — теме еврейской трагедии. Талантливых пионеров формы было много, но мы разве помним о них.В общем, его мама была бы им недовольна. Поверьте, это о многом говорит. Мамы плохо понимают в литературе, но они хорошо чувствуют на радость ли их дети живут или нет…
Микола Гуцуляк
Справжні, глибокі поети і філософи часто знаходилися на грані між раціональністю та безумством, і саме це доводило їх до передчасної смерті. Це не виправдовує їх, як і тезу про те, що життя поета має бути коротшим за життя нормальної людини, але є беззаперечною тенденцією. Напевно, це й мала на увазі пані Інга.
Святослав Вишинський
"...18 травня, у рамках відзначення в краї Дня Європи голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв вручив доктору філології, перекладачу, науковцю, професору україністики Інституту славістики Віденського університету та справжньому європейцю Петру Васильовичу Рихлу щойно започатковану обласну літературну премію імені іншого відомого європейця — Пауля Целана. Вона складається із пам’ятного посвідчення та грошової винагороди. «У вересні минулого року я став ініціатором створення цієї регіональної нагороди, яка поруч з іншими заходами, безсумнівно, сприятиме популяризації буковинського краю в європейській культурній спільноті. Цілком заслужено, на мою думку, сьогодні її отримав відомий усій Європі перекладач та популяризатор творів Пауля Целана, дослідник його творчості Петро Васильович Рихло», — наголосив керівник виконавчої влади краю". («Першим лауреатом обласної літературної премії імені Пауля Целана став Петро Рихло», «BukNews», 18.05.2013)

P.S. Від уважних читачів — на згадку:

Адам Чесноков
Думаю, що для кращого розуміння Пауля Целана потрібно прочитати мій допис про Мерилін Монро. Там, правда, є багато астрологічних термінів, але і є психологія.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте