Ірина Фаріон у Чернівцях: вибрані цитати

У вівторок, 23 квітня, відомий мовознавець, політик і громадський діяч Ірина Фаріон побувала в Чернівцях. Безмежно поважаю цю жінку.



Про необхідність берегти своє повне ім'я:
«Відразу собі подумайте, чи міг би Тарас Шевченко назвати свою поему «Марія» «Машенька», чи міг би Котляревський назвати свою «Наталку-Полтавку» «Наташа Полтавчанка». Чи можемо собі уявити, що Івана Франка в с. Нагуєвичах хтось кликав «Ванєчка, ходи їсти борщ», чи Степана Бандеру хтось питав «Стьопа, як ти там себе почуваєш?»».

Про боязнь зробити помилку:
«Ніколи не думайте, що можна доконечно опанувати українську мову і вивчити досконало її норми. Досконалі тільки дурні. Мудрі не ті, які не роблять помилок, а ті, які хочуть їх виправити. Ніколи не треба боятися зробити помилку. Насправді страх, коли ви не хочете пізнавати себе і розвиватися».

Про віру і творчість:
«Роздерті сумнівами і знесилені журбою нічого не творять. Творять ті, що одержимі вірою. Шевченко вірив. Гоголь не вірив. Тому й мертва душа».

Про одіозний мовний закон:
«Жодна ухвала Верховної Ради так не збурила суспільство, як липневе проголосування за псевдозакон Ківалова-Колісниченка. Україна реально відроджується. Власне через те, що вони побачили, що народжується нове покоління вільних людей, вони вирішили закинути цей закон, щоби знову через рекламу, через ЗМІ паралельно йшла російська мова. Щоби звузити середовище українськомовного спілкування. Але, як казав Горацій, якщо ти виганяєш природу через двері, вона повернеться через вікно».

Про байдужість до мови:
«Кажуть, «яка різниця, якою мовою говорити». У такому випадку яка різниця, з ким спиш, що їш, в якого викладача слухаєш лекцію, за кого голосуєш і хто твоя мама?»

Про престиж мови:
«Питають: «Як зробити мову престижною?». На це я кажу: «А як твою маму зробити престижною і модною?» Поняття престижу не застосовується до абсолютної категорії. Хіба можна говорити про престижність любови, правди, совісти, мови? Може, ми ще будемо говорити: «Християнство» — престижна (чи непрестижна) релігія? Не можна зуживатися до такої міри».

Про сусідів:
«Руси — це ми з вами. Це ж вони вкрали в нас нашу термінологію — то ж злодії і брехуни — таких ми маємо сусідів. Брешуть і крадуть, крадуть і брешуть».

Про внутрішніх і зовнішніх ворогів:
«Не шукаймо причин зовні. Причина тут, всередині. Ми можемо собі з вами поговорити про наших воріженьків, які ніколи не згинуть, як роса на сонці. Але найнебезпечнішими ворогами для нас є, власне, елементи пристосуванства і комплекс малоросійства. Визволяймося, Господь з нами».

22 коментарі

Максим Татарченко
Хай мене закидають помідорами, але це неконструктивно і перебір. Не хотів би я жити в країні з такою владою. Я «між рядками» бачу наміри «заборонити» та «змусити». Не треба забороняти російську чи їх імена(що абсолютно не її діло до речі), а треба популяризувати українську. Також я бачу, що вона каже про християнство, як про те, про що не можна сперечатися. Чесно, фундаменталіст гірше регіонала, буде і «закон про мораль», «державна релігія», «уроки християнської моралі» і купа іншої фігні. Ні. Таких політиків мені не треба.
Михайло Шморгун
Бо Ви боїтеся.
Тупо.
Тупо говорити, що реальна диктатура краще (sic!) за навязаний медіа стереотип…
Через таку рабську логіку живемо в лайні…
Максим Татарченко
Принаймні про економіку і реальний сектор тут нічого. А мова і культура — то, вже вибачте, моє особисте. По-друге, якщо в агітації крім просто ідеології нічого — то в реалі воно ще гірше, бо реклама вона завжи реклама, яка, як відомо, старається показати найкращі сторони.
Микола Гуцуляк
це вибрані цитати, про економіку й реальний сектор Фаріон теж говорила.
Святослав Вишинський
Все-таки мала місце презентація книги вченого-лінгвіста про мовні питання, а не презентація економічної програми політичної партії. Інша справа, що економічні питання в націоналістичному середовищі не на першому місці, хоча якщо Ви з ними не обізнані — це не означає, що такої програми немає. Слід погодитись із Михайлом Шморгуном: ЗМІ створюють певні стереотипи, в т.ч. тенденційно подаючи правих як ксенофобів або зациклених на мовному питанні. Це часто також має місце, але далеко не в таких межах, як може здатись при огляді українських ЗМІ.
Максим Татарченко
Ну не знаю. Я тут крім політики не побачив нічого. Якщо ж це саме із-за того, що це лиш вибірка цитат, тоді хай мій мінус відноситься до топікстартера особисто.
Олег Тудан
Причем здесь навязанный медиа стереотип — то, что (и как) рассказала госпожа Фарион, намного красочней выглядит, чем любая антиреклама национализма.

В принципе, меня больше пугает не столько ее противоречивый и эмоциональный дискурс, сколько бурные аплодисменты после фразы про «брешуть і крадуть, крадуть і брешуть». Поздно рассказывать про подмену понятий, когда тупую ненависть (и ощущение собственной б-гоизбранности в комплекте) подхватывают массы.
Михайло Шморгун
Я не захищаю націоналістів. Вони є самодостатніми і їх дискурс рано чи пізно досягне рівня навязаних штучно стереотипів.
Я проти тупості. Проти рожевих окулярів і комплексів національної меншовартості та самовиправдання.
Олег Тудан
Националисты не могут быть самодостаточными — для собственного комфортного существования им нужен внешний враг, которого найти, на самом деле, легко. Вот только в себя посмотреть как-то Б-г не велит.
Михайло Шморгун
Насправді це правда. Але це стосується переважної більшості ВСІХ, незалежно від ідейної, політичної чи культурної орієнтації. Тому Ваш коментар слушний, але в даному випадку тенденційний…
Олег Тудан
А в вашем, Михаил, случае, замечена тенденция переводить Конкретное в области Вечного. Ну, как минимум.
Михайло Шморгун
Це через те, що я живу в провінції. Вічне це обєктивна реальність…
Микола Гуцуляк
Її бояться, бо вона все називає своїми іменами. Правди бояться.
Сергій Воронцов
В первый раз в жизни я прочитал наконец, что она говорит))) И конечно, как бес перед святым крестом корчусь в ужасе. Ибо перст комиссарши Фарион направлен на таких подозрительных типчиков, как я и иже со мной. Потому что главная проблема Украины именно в подобных мне людях. Не слушайте, когда я говорю, что она феерическая дура, и эмоционально больная человеческая особь. Во мне говорит субъективизм, расовая неполноценность, расхлябанный космополитизм, ненависть ко всему украинскому. Ирина придет — порядок наведет
Михайло Шморгун
Справжня "Ірина" прийшла в 1991 році. З того часу вона нікуди, власне і не уходіла…
А ви все про Фаріон…
Сергій Воронцов
Міша це надто вітієвато, мені не вистачає абстрактності мислення, щоб зрозуміти думку про "Ірину", яка прийшла у 1991 році. Це надто метафорічно. При нагоді ви мені в деталях… )))
Михайло Шморгун
Стара-добра комсомольсько-олігархічно-бюрократична Ірина (можна сказати Іра...)
Олег Тудан
Кстати, если вчитаться в цитаты, то хорошо заметен ФГМ у поциента — «Мудрі не ті, які не роблять помилок, а ті, які хочуть їх виправити. Ніколи не треба боятися зробити помилку» и тут же «Роздерті сумнівами і знесилені журбою нічого не творять». Или вот — «злодії і брехуни — таких ми маємо сусідів. Брешуть і крадуть, крадуть і брешуть» и тут же «Не шукаймо причин зовні.» Диалектика такая диалектика.
Микола Гуцуляк
треба мати на увазі, що цитати перебували в різних контекстах
Володимир Звенигородський
Варто навести ще одну цитату Фаріон: Немає більших рабів як інтелігенція, вихована в рабстві.
Біда України в тому, що сучасні «мізки» нації (ті, хто все ще залишається в Україні) здебільшого виховані в «марксистско-ленинских традициях». Не маючи жодної альтернативи у світоглядному позиціонуванні, бо ті, хто продукує світоглядні маркери у нашій країні теж виховані у таких самих «традициях», обстоюють цінності, які цивілізований світ вже обсмоктав, проковтнув, перетравив та випорожнив.
Оте от славне «Liberté», зразка кінця 18 століття, а в наших умовах — щедро приправлене «лєнініадою», вже дещо не налазить на 21 століття.
Святослав Вишинський
Поняття «цивілізований світ» узагалі надто умовне і, в деякому сенсі, расистське, коли ним аргументують політично.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте