У лавах студентства з'явилася тріщина?

Після того, як у столиці спецпідрозділ «Беркут» по-звірському розігнав учасників мирної демонстрації на Майдані Незалежності, питання євроінтеграції відійшло на другий план. Сотні тисяч молодих українців ринули на міські площі з вимогами відставки Президента та Уряду. Відгомін революційних подій у Києві не міг не долинути до Чернівців. На Центральній площі буковинські студенти, школярі та інша молодь щодня збираються на мітинг і під гаслами «слава Україні», «смерть ворогам», «разом і до кінця» та ін. закликають народ повстати проти влади. У ході акцій протесту в понеділок, 2-го грудня, було заблоковане приміщення сесійної зали Ратуші. Пікетувальники відмовлялися випускати депутатів міської ради, доки в. о. мера м. Чернівці п. Михайлішин не напише заяву про добровільний відхід із займаної посади...

Під тиском студентів депутати міськради ухвалили звернення до президента Януковича та Кабінету Міністрів з вимогою добровільно припинити свої повноваження й піти у відставку. Крім того, у зверненні є вимога до Генеральної прокуратури України відкрити кримінальне провадження проти всіх осіб, причетних до побиття демонстрантів на мирному зібранні Євромайдану в ніч на 30 листопада у місті Києві, а також вимога негайно звільнити Ю. Тимошенко. Що ж до Віталія Михайловича, то він для свого звільнення не побачив достатніх юридичних підстав. Після 5-годинної блокади чернівецької Ратуші депутатів пожаліли й відпустили на волю.
 
Не менш цікаві події розігралися наступного дня, у вівторок. Після невдалої спроби зібрати депутатів обласної ради на позачергову сесію для ухвали подібного звернення (відсутність кворуму спричинили депутати від «Партії регіонів», котрі не хотіли реєструватися в сесійній залі) молодь вирушила до пам'ятника Шевченка. На кількатисячному мітингу було оголошено, що окремі депутати міської ради, обурені вчорашньою блокадою приміщення сесійної зали, подали позов до прокуратури з вимогою відкрити кримінальні справи на студентів, які брали участь у згаданій акції.
 
Так, позафракційний депутат Марина Гаєвська запевнила, що молодими людьми керували депутати з опозиційних партій. Вона, мовляв, бачила, як настанови студентам давали колишній член виконкому Олексій Коломієць та депутат облради Микола Салагор. Марина Гаєвська заявила, що звертатиметься до правоохоронців з проханням розглянути дану ситуацію.
 
Реакція координаторів студентського руху на такі заяви, м'яко кажучи, здивувала. Страйкком чернівецького Євромайдану засудив дії активістів, які у понеділок увечері заблокували сесійну залу Чернівецької міськради і назвав це «політичною провокацією». Таку позицію озвучив голова страйккомітету студентів міста Чернівці Володимир Палагнюк.
 
За його словами, чернівецький страйкком та учасники чернівецького Євромайдану не мають жодного відношення до блокади.
 
«Блокування міської ради я вважаю політичною провокацією, — каже п. Володимир. — Страйкком студентів, як і раніше, притримується позиції щодо аполітичного характеру нашого мирного зібрання. Ми закликаємо студентів міста не вдаватися до жорстоких дій, блокування державних установ, навчальних закладів та іншого хуліганства, а також не вдаватись до провокацій, які мають політичне забарвлення. Засуджуємо тих організаторів, які, користуючись протестним настроєм студентів, прагнули задовільнити власні місцеві політичні амбіції, чим дискредитували чернівецький Євромайдан. Заявляємо, що наш Євромайдан триває зі статусом мирного і безстрокового, а також аполітичного — доти, доки ми не отримаємо прийнятного для нас рішення із Києва. Нагадуємо, що кожен несе особисту відповідальність за свої дії».
 
Як зазначив В. Палагнюк, позиція страйккому чернівецького Євромайдану зводиться до 3-х основних пунктів:
1. Притягнення до відповідальності осіб, винних у подіях, пов'язаних із побиттям учасників мирного зібрання вночі з 29-го на 30-те листопада на Майдані Незалежності в м. Київ.
2. Повернення зовнішньополітичного вектора України на курс євроінтеграції.
3. Забезпечення безпеки студентів протягом мирних акцій та недопущення санкцій після відновлення навчального процесу.
 
Таким чином, 40 молодих активістів, які домоглися від депутатів міської ради ухвали звернення до Президента України піти у відставку, опинилися «в ауті». Не виключено, що на кількох із них заведуть кримінальні провадження. Функціонери ж чернівецького Євромайдану від них відхрещуються і йдуть тим часом на переговори із владою. Схоже, в лавах нашого студентства з'явилася тріщина...

4 коментарі

Наталіна Губко
Звісно зявилася тріщина, навіть якщо активісти причетні до блокади чи частина з них, то мислячі відхрещуватимуться від таких, бо влада — це не тільки -сидіння на тронах, а ще й володіння певними ресурсами і вмінням застосовувати Закон, коли це знадобиться. А дітки трохи переступили межу дозволеного… Нащо комусь зайві проблеми? Та в цьому є раціональне зерно, адже будь-які речі треба вирішувати за столом переговорів, а не зводити будь-які розмови до обзивання одне одного «дурком».
Сергій Воронцов
Неправильно міські опозиціонери вчинили. Вони забули, що є якісь інші базові речі, окрім політики. Підставляти дітей під кримінал.За свої цілі.Свої.Тут точно ніхто не винен, окрім них. Це якийсь капкан. Вони думали про свій тріумф, а насправді це був момент істини — вони показали себе байдужими маніпуляторами, яким чужі діти пофігу.
Сергій Воронцов
*** окрім них(опозиціонерів)
Микола Гуцуляк
Політики не були б політиками, якби не використовували кожен шанс для задоволення власних кар'єрних амбіцій. Прикро, що активісти чернівецького майдану фактично «кинули» своїх і побігли на прийом до Папієва. Прикро й те, що революційні настрої в молоді згасають. На Центральній площі сьогодні було у кілька разів менше студентів, ніж, скажімо, в понеділок. Підозрюю, що через кілька днів усі повернуться до звичайного ритму життя.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте