Вашковецька Переберія - 2014

Чотирнадцятого січня у буковинському містечку Вашківці відбувся вже традиційний обласний етнографічний фестиваль «Вашківецька Переберія». Маланка для вашківчан – чи не найголовніше свято, до якого вони готуються цілий рік. Ніхто із тамтешніх старожилів не пам’ятає, коли саме зародилася традиція перевдягатися у ніч з 13-го на 14-те січня. Вашківецька переберія сягає своїми коренями у сиву давнину, а легенда стверджує, що Маланка на теренах вижницького містечка існувала вічно.


             МИТО ЗА МАСКАРАД
            Вже на далеких підступах до епіцентру української Маланки наш автобус щоп’ятьметрів спиняли перебрані маланкарі. Першими, хто взяв «данину» з нашого водія, були озброєний до зубів загін червоно-чорних повстанців української армії. Далі нас «тероризували» молодята, цигани, чорти, бабусі з віниками, –  всіх не перерахувати. За фізіономіями перевдягнених можна було здогадатися, що вуличні «робін-гудівські» розбої влаштовували переважно молоді хлопці.


            Нарешті у Вашківцях. До одинадцятої години ранку біля міського будинку культури зібрався справжній маскарад. Гості із нетерпінням чекали сигналу, аби з головою поринути у вир шаленої переберії. Навіть відсутність снігу, здавалося, не псувала святкової атмосфери. Перевдягнений Наполеон Бонапарт із Кам’янця-Подільського зізнається, що має намір сьогодні підкорити публіку. «Люди повинні знаходити бодай трохи часу для себе. Адже життя надзвичайно коротке, а активне життя – ще коротше», – каже Михайло «Бонапартович» Гуменюк.


             БРАГА ВІД ПЕТРІНО
            Перехожі вашківчани пояснюють, чому сталося так, що саме їхня Маланка претендує на лаври головного українського карнавалу. Виявляється, колишній власник містечка граф Петріно був великим  шанувальником старовини, і йому ця традиція дуже подобалась. Кожен чоловік (жінки до Переберії не допускаються, ця заборона збереглася донині) намагався виготовити такий костюм, щоб граф був уражений. Петріно виставляв кожній команді перебраних бочку пива, а особливо відзначав володаря найкращої маски – так, що той грівся в променях слави впродовж усього наступного року.
            За часів радянської влади Маланку у Вашківцях намагались придушити, але викоренити її, слава Богу, не вдалося. Більше того, в людей через гоніння лише зростали ентузіазм і бажання влаштовувати Переберію.


            Як би там не було, та кожен рік на старий Новий Рік до Вашківців з’їжджаються тисячі людей з Буковини, багатьох куточків всієї України і навіть із закордону. Щороку кількість шанувальників цього дійства збільшується.


            ВАШКОВЕЦЬКА МАЛАНКА СТАНЕ МІЖНАРОДНОЮ
            Фестиваль вашківецької Маланки відкрив міський голова м. Вашківці Микола Перч. Мер побажав усім маланкарям і гостям щастя, здоров’я, добра, гарного святкового настрою і приємних вражень, а також наголосив, що таке свято було, є і буде проводитись та розширювати свої горизонти.
            На церемонію відкриття дійства завітав заступник голови облдержадміністрації Петро Рева, який від імені губернатора краю побажав усім міцного здоров’я і подякував учасникам фестивалю за те, що вони відроджують стародавні традиції. Петро Рева висловив сподівання, що наступного року обласний етнографічний фестиваль набуде міжнародного статусу – за рахунок залучення колективів з Румунії, Молдови, Білорусі, Польщі та ін. країн.
            А виконавчий директор фестивалю Орест Сірецький зачитав звернення до ООН з проханням включити вашківецьку Маланку до програми нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.


            КАРНАВАЛ У РОЗПАЛІ
            Не дочекавшись завершення урочистостей, вашківецькі переберійники заповзялися розважати гостей музикою, танцями, грайливими зачіпаннями і, зрозуміло, чаркою. Розмаїття казкових, реальних та кіноперсонажів, відверто кажучи, вразило. Тут тобі і козаки, і цигани, і лікарі, і моряки, і міліціонери, і рокери, і Діди Морози, і пасічники, і аж цілих три «Лісапетних батальйони», і традиційні діди з бабами, і ведмеді, і – як же без них – Василь і Маланка. Хто на колесах, а хто – на двох своїх. Поки одні презентують себе на сцені, інші беззастережно дуріють і веселяться.


            Ось цигани показово жарять шкварки картоплю на шпаргаті-колясці і пригощають перехожих. Барон каже, що цілу ніч колов дрова, бо треба пекти барабулю. Костюми в них свої, ще з діда-прадіда. А ось старший лейтенант міліції Микола. Доповідає, що порушень громадського порядку немає, але десь там оддалік його друг даішник штрафує водіїв за тверезість.


            Бабусі з «Лісапетного батальйону» б’ються віниками, залицяються до чоловіків і тулять їх до серця (і не тільки). Найпрезентабельніша з них – на велосипеді. Точніше, на велотренажері. Кажуть, що готуються до Євробачення. Колоритні пасічники пригощають усіх медом та медовухою. 
            Імпозантні молодики у класичних костюмах і масках Гая Фокса витанцьовують на вантажівці «Проект-X». Вони привертають найбільше уваги. Кількох дівчат з натовпу «Фокси» викрали до себе на машину.


            На Маланку до Вашківців завітали також Володимир Путін та Барак Обама. На жаль, українські політики свято проігнорували. Анонсована у ЗМІ поява на вашківецькій сцені головних персонажів «Євромайдану» (Януковича, Азарова, трьох богатирів – Кличка, Яценюка і Тягнибока, – а також горезвісних «беркутівців») не справдила сподівань численних гостей фестивалю, котрі з нетерпінням чекали на «родзинку».


            З СЕКРЕТІВ МАСКОВИХ МАЙСТЕРЕНЬ
            В ході божевільних гулянь мені вдалося поспілкуватися із вашківецьким майстром з виготовлення маланківських масок Василем Столярем.
            — Виготовляю маски будь-яких персонажів – баби, діда, пана, пані, чорта, смерті, – всіх, крім політичних героїв. Цим займаюся вже 6 років. Цього року разом з дружиною зробив 240 масок за три місяці. Починали робити ще в жовтні, а закінчили перед Різдвом. Я ліплю форму з глини і чекаю, доки вона висохне. Потрібно хоча б 4 шари. А потім за допомогою клею накладаю на форму тканину, різні ганчірки. Дружина в мене художниця, вона допомагає мені фарбувати і розмальовувати маски. Для цього використовуємо емалеві фарби. Я майстер-самоучка, для мене це більше хобі, ніж робота. А працюю я лікарем у Чернівцях. Відколи виготовляю маски, жодного негативного відгуку про свою роботу ще не чув, усі покупці і замовники задоволені. Ціна однієї маски – 75 гривень, – розповідає п. Василь.  


            ЧАЛАПАННЯ НА МІЛКОВОДДІ
            Після кількох годин театралізованого дійства усі маланкарі вирушили до річки, щоб, за повір’ям, змити із себе усіляку нечисть, яка могла «прилипнути» до них під час маланкування. Річка виявилася невеликою і мілководною, але це не завадило рядженим змокнути з голови до ніг, та ще й глядачів намочити. Купання (сказати б, чалапання) на річці перетворилося на справжню виставу, котра, як і весь хід фестивалю, відбувалася в імпровізованій формі.




            Спершу у воду полізли костюмовані перебиранці, які, вже будучи добряче напідпитку, не шкодували ні костюмів, ні здоров’я. Адже, як стверджує досвід місцевих жителів, від цього ритуалу ще жодна людина не застудилася. Молодий Назар і його «наречена» Іван, що з Гнатишиного кута, теж у цьому впевнені, хоча й цокають зубами після холодної води і дози «антифрізу». На довершення у воду спустилися маланкарські машини – вони проїхали по дну і виїхали на протилежному березі.


            ВАШКІВЦІ ТРИМАЮТЬ МАРКУ
            Після купань уся громада повернулася в центр міста, де відбулося нагородження переможців і урочисте спалювання дідуха. Гран-прі фестивалю виборов колектив, що відтворив давні традиції маланкування. Почесне журі визначило також чотири перших місця:  «Вашківецький батальйон», «Пасічники», «Колиба у Васса» та «Бригада Ух».
            — Я радий з того, що Маланка не припиняє свого існування, а навпаки, постійно прогресує і відкриває щось нове, – розповідає директор фестивалю Орест Сірецький. – Цікаво те, що ніхто до початку свята не знав, хто буде виступати – які гурти і які персонажі. Одна проблема – казначейство не пропускає кошти, виділені обласною радою на фінансування фестивалю, в т. ч. на призовий фонд. Сподіваємося, через місяць-два усі кошти будуть розблоковані.
            Гість фестивалю Микола Миронюк (с. Чортків Тернопільської обл.) поділився враженнями від вашківецької Маланки:
            — Вашківці молодці. Їхні традиції пройшли через століття. Після «совітів», здавалося б, нічого не мало залишитись, але у Вашківцях все збереглося. Приїжджаю вже третій рік, мені подобається сам дух цього свята. Бажаю вашківчанам й надалі тримати марку й збирати в цей день у себе вдома все більше гостей.


Надруковано в газеті «Свобода слова» (16.01.14)

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте